σελφ σερβις - Επένδυση στην αξιοπρέπεια...

Τρίτη, 21 Μαΐου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Επένδυση στην αξιοπρέπεια...

12 Δεκεμβρίου 2017 | 14:12 Γράφει η Ξένια  Μαντζιώρη Topics: Editorial

Aνθρωποι που εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας δημιουργούν, συν τους άλλοις, ένα ελκυστικό τοπίο για κάποιους επενδυτές.

Μπορεί, για παράδειγμα, να έχουν το κεφάλαιό τους στη χώρα τους, ας την πούμε «Χ». Αυτή η χώρα ίσως προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Αυτοί ίσως καμαρώνουν για την καταγωγή τους, την ιστορία της «Χ», την ικανότητά της να επιβιώνει και να διατηρεί τις πολύτιμες αξίες που την έκαναν να ξεχωρίζει.

Όταν όμως βρίσκoνται σε ένα οικονομικό περιβάλλον όπου το κεφάλαιό τους δεν μπορεί να «καρποφορήσει», όταν η απόδοσή του μειώνεται και κινδυνεύουν να πάψουν να είναι υπολογίσιμος αντίπαλος για τους ανταγωνιστές τους, η φυγή είναι η εύκολη διέξοδος. Όταν βρίσκεσαι σε αυτό το μήκος κύματος ή -για να χρησιμοποιήσουμε μια αδόκιμη για την περίσταση λέξη-, όταν η «φιλοσοφία» της επιχείρησής σου περιστρέφεται γύρω από τη μεγιστοποίηση του κέρδους, προτιμάς να ενταχθείς στον κύκλο όσων θεωρούν την ανάπτυξη της επιχείρησης πρωταρχική αξία. Με αυτή τη «φιλοσοφία» κινούνται όσοι συνεχίζουν να επενδύουν εκτός της «Χ», αξιοποιώντας «ευεργετικές» νομοθεσίες ή πολιτικές ανοχής που ισχύουν σε κάποιες χώρες.

Οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια ένδυσης της Σερβίας, αλλά και οι πολίτες της «X» που βλέπουν επιχειρήσεις με υψηλότατους δείκτες κερδοφορίας πριν την κρίση να επενδύουν πλέον εκτός της «Χ», δεν φαίνεται να έχουν την... ωριμότητα να εκτιμήσουν αυτές τις επενδυτικές επιλογές. Σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ «Clean Clothes Campaign» (Εκστρατεία Καθαρά Ρούχα), που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «χαμηλοί μισθοί, εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, αποπνικτικοί χώροι παραγωγής, αλλαζονικοί εργοδότες και διευθυντικά στελέχη, άρνηση παροχής αδειών, ακόμη και αναρρωτικών», περιγράφουν την πραγματικότητα των εργαζόμενων στη βιομηχανία ενδυμάτων και υποδημάτων πολυεθνικών εταιρειών στη Σερβία». Στον συγκεκριμένο κλάδο, αναφέρει η έκθεση, που στηρίχθηκε σε έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, απασχολούνται σήμερα περίπου εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι. «Οι συνθήκες εργασίας είναι απάνθρωπες ενώ το κράτος, όχι μόνο επιδεικνύει ανοχή, αλλά και ενισχύει τις εταιρείες αυτές, παρέχοντας γεναιόδωρα οικονομικά οφέλη», καταλήγει συμπερασματικά η έκθεση.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία εργαζομένων σε εργοστάσιο της πόλης Βράνιε, όπου παράγονται υποδήματα για γνωστή ιταλική μάρκα (στην έρευνα συμπεριλαμβάνονται μαρτυρίες 48 εργαζομένων): Το περασμένο καλοκαίρι στο εργοστάσιο αυτό, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας, υπήρξαν είκοσι περιπτώσεις λιποθυμίας και η διεύθυνση απαγόρευσε την κλήση ασθενοφόρου.

Ο μέσος μισθός στη βιομηχανία ενδυμάτων της Σερβίας ανέρχεται σε 218 ευρώ, ενώ στη βιομηχανία υποδημάτων στα 225 ευρώ, ποσά που είναι κατά πολύ μικρότερα από το μέσο αναγκαίο ποσό διαβίωσης για μία οικογένεια, όπως καθορίστηκε από το υπουργείο Εμπορίου, στα 590 ευρώ.

Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια το κράτος της Σερβίας επιδότησε με 860 εκατ. ευρώ ξένες επενδύσεις, παρέχοντας παράλληλα δωρεάν έκταση γης και απαλλαγή από δασμούς και φόρους. Την ίδια στιγμή «κλείνει τα μάτια» στις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπρνάμπιτς, κατά την έναρξη συνεδρίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σχολιάζοντας τις καταγγελίες για παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων δήλωσε: «Καλύτερα να έχουν δουλειά και να λαμβάνουν κάποιο μισθό, παρά να μην έχουν καθόλου δουλειά».

Όπως δείχνει και η συγκεκριμένη έρευνα, δεν είναι απαραίτητο να ισχύουν συνθήκες ακραίας φτώχιας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε χώρες της Ασίας, για να εκδηλωθεί το φαινόμενο της παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αρκεί επιχειρηματίες που αναζητούν επενδυτικούς «παράδεισους» να επιλέξουν και χώρες τις Ευρώπης για τη δραστηριοποίησή τους, όταν μάλιστα η αύξηση των επενδύσεων είναι το ζητούμενο στην Ευρώπη της κρίσης.

Στο πρόσφατο συνέδριό μας, Sustainable Retail ’17, αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, βασικό μέρος των οποίων αφορά στην αξιοπρεπή εργασία, ως βασικός πυλώνας της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης σημαντικών επιχειρήσεων, εθνικών και πολυεθνικών. Ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων, η υιοθέτηση ακόμη και των πολύ γενικά διατυπωμένων κατευθύνσεων διεθνών οργανισμών, όπως της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών, ή απλώς της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, μπορεί αφενός να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το ελληνικό λιανεμπόριο και τη βιομηχανία, αφετέρου, στο πλαίσιο μιας διαφορετικής προσέγγισης στο «επιχειρείν», να οδηγήσει σε προς ένα άλλο περιβάλλον επιχειρηματικότητας, βιώσιμο, στηριγμένο στην κοινωνία που εργάζεται, παράγει και δημιουργεί το μέλλον.

σελφ σερβις (T. 477)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION