σελφ σερβις - Ανθρώπινο κεφάλαιο: Ελλάδα τα ταλέντα σου!

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Management

Ανθρώπινο κεφάλαιο: Ελλάδα τα ταλέντα σου!

13 Ιουνίου 2014 | 13:25 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: HR

Παγκοσμίως οι άνεργοι φτάνουν τα 202 εκατομμύρια, ωστόσο, το 34% των εργοδοτών αδυνατούν να καλύψουν διαθέσιμες (πρακτικά αδιάθετες) θέσεις εργασίας. Όπως εκτιμάται, ως το 2020 θα υπάρχει έλλειψη 38-40 εκατομμυρίων εργαζομένων αποφοίτων ΑΕΙ, σε σχέση με τις ανάγκες των εργοδοτών, ενώ περί τα 90-95 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα είναι χαμηλότερου επιπέδου δεξιοτήτων από ό,τι χρειάζονται οι εργοδότες.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία παρουσίασε η κ. Charlotte Harding, επικεφαλής του επιστημονικού ινστιτούτου της Mercer για την ανάπτυξη των ταλέντων, σε εσπερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΕΔΕ, σε συνεργασία με την Better Future, εκπρόσωπο της Mercer στην Ελλάδα. Στην εσπερίδα, με θέμα την ανάπτυξη των ταλέντων ως ισχυρού εργαλείου για την παγκόσμια ανάπτυξη, παρουσιάστηκαν από την κ. Harding τα αποτελέσματα έρευνας για την αντιμετώπιση του ανθρώπινου κεφαλαίου, που πραγματοποιήθηκε σε 122 χώρες από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σε συνεργασία με τη Mercer. Τα στοιχεία αφορούν και στην Ελλάδα. Η έρευνα για το ανθρώπινο κεφάλαιο επιδίωξε να συγκρίνει τις επιδόσεις όλων των χωρών και να εντοπίσει εκείνες, που αξιοποιούν μακροπρόθεσμα τις δυνατότητες του εργατικού δυναμικού τους, βάσει αξιολογήσεων σε τέσσερις τομείς: Της Εκπαίδευσης, της Υγείας- Ευεξίας, του Εργατικού Δυναμικού-Απασχόλησης και του Περιβάλλοντος (Enabling Environment).

Ανεξεταστέοι και μη προβιβάσιμοι
Στην συνολική κατάταξη η Ελλάδα πήρε την 55η θέση. Ειδικότερα, ως προς την παρεχόμενη Εκπαίδευση κατέλαβε την 47η θέση (υψηλό ποσοστό εγγραφής στα ΑΕΙ, 20% του πληθυσμού ηλικίας 25 ετών είναι απόφοιτοι ΑΕΙ), αλλά για την ποιότητα του εκπαιδευτικού της συστήματος, με άριστα το 7, βαθμολογήθηκε με 3,10. Ως προς την Υγεία και Ευεξία κατέλαβε την 34η θέση. Διαπιστώθηκε ότι παρά την υψηλή θέση της στην επιβίωση, η πρόσβαση και η ποιότητα της υγειονομικής της περίθαλψης είναι κάτω του μετρίου. Ως προς το Εργατικό Δυναμικό και την Απασχόληση κατρακύλησε στην 86η θέση. Όπως εκτιμήθηκε, στη χώρα γίνεται περιορισμένη κεφαλαιοποίηση της εμπειρίας των ταλέντων. Από τον συνολικό πληθυσμό ηλικίας 15-64 ετών, μόνο το 68,8% συμμετέχει στο εργατικό δυναμικό (69η θέση) και μόνο το 4% του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω (111η θέση).

Με άριστα το 7, η βαθμολογία της χώρας μας στην ικανότητα της προσέλκυσης ταλέντων ήταν 2,26 (θέση 102η), στην ικανότητά της να τα διατηρεί ήταν 3,15 (θέση 74η) και στην ευκολία εύρεσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού ήταν 4,59 (θέση 27η). Αναφορικά με το Περιβάλλον της, η χώρα κατατάχθηκε στην 71η θέση, με βαθμολογία 3,01, ενώ στους δείκτες της συνεργασίας ΑΕΙ- επιχειρήσεων στον τομέα της έρευνας-ανάπτυξης πήρε την 104η θέση και στον τομέα της ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών (clusters) την 111η. Η έρευνα διαπίστωσε ότι στην Ελλάδα ο πληθυσμός απασχολουμένων και ανέργων ως ποσοστό επί του συνόλου του δυνητικά οικονομικά ενεργού πληθυσμού είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη: 66% έναντι 70% στη Νότια Ευρώπη και έναντι 73% στην ΕΕ των 15. Ο συνδυασμός της χαμηλής συμμετοχής του ενεργού εργατικού δυναμικού ως προς το δυνητικό (στενή βάση της απασχόλησης) με τις αυξημένες ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο συνεπάγεται ότι οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους, υποστηρίζοντας ένα αντιπαραγωγικό οικονομικό σύστημα.

Ο στόχος της έρευνας ήταν να βοηθηθούν τα κράτη, οι επιχειρήσεις και οι εν γένει ενδιαφερόμενοι, να κατανοήσουν το τι σημαίνει σήμερα για μια χώρα η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου της και να προτρέψει άπαντες να δώσουν προτεραιότητα στη βελτίωση των σχετικών αδυναμιών τους. Στόχος της ήταν, επίσης, να αντιμετωπιστούν τα κενά στην απόδοση του ανθρώπινου κεφαλαίου και να προωθηθεί η συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, για τον προγραμματισμό της δράσης του εργατικού δυναμικού μακροπρόθεσμα.

σελφ σερβις (T. 439)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION