σελφ σερβις - Επικίνδυνα εργαλεία...

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βιομηχανία

Επικίνδυνα εργαλεία...

2 Απριλίου 2014 | 12:11 Γράφει η Ξένια  Μαντζιώρη Topics: Editorial

Σε ένα πραγματικά εκπληκτικό βιβλίο που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του ’50 στις ΗΠΑ με τίτλο ο Αόρατος Άνθρωπος, περιγράφεται η πορεία αφύπνισης ενός Αμερικανού πολίτη με καταγωγή από την Αφρική και τους απελευθερωμένους σκλάβους.

Ένα από τα συγκλονιστικότερα, για μένα, στοιχεία του βιβλίου βρίσκεται στον επίλογο, εκεί που ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, μεταφέρει τις σκέψεις του για τις αξίες που καθορίζουν τη στάση μας απέναντι στη ζωή, για την αλήθεια και το ψέμα μας, για την τυφλότητα, τη δική μας και των άλλων. Στο τέλος, λοιπόν, μεταξύ άλλων, καταρρίπτει τον μύθο του νικητή. Ο νικητής είναι ήδη χαμένος, γράφει ο συγγραφέας, με τα δικά του λόγια. Γιατί; Μα γιατί έχει ήδη στη ζωή του έναν ηττημένο... Πόσο διαφορετικός είναι αυτός ο τρόπος σκέψης από τον συνήθη...

Σε αυτή την εποχή που ζούμε έρχεται συχνά στο προσκήνιο η σύγκρουση μεταξύ της πραγματικότητας, όπως την αντιλαμβάνεται η πλειονότητα των πολιτών αυτής της χώρας –μεταξύ των οποίων και επιχειρηματίες- και στην πραγματικότητα, όπως καταγράφεται από τους αριθμούς. Στις δημόσιες τοποθετήσεις έχουμε συχνά την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την αμηχανία που προκαλεί η προφανής αντίφαση. Συχνά, ομιλητές δείχνουν να είναι εγκλωβισμένοι στην αντίληψη που διαμόρφωσαν για την επιχειρηματικότητα, αλλά και γενικότερα για το οικονομικό και πολιτικό σύστημα, σε προηγούμενες εποχές.

Έτσι, παίρνοντας τον λόγο, αφού αναφερθούν στο αδιαμφισβήτητο αδιέξοδο της ακολουθούμενης πολιτικής και στις συνέπειές της, υπογραμμίζοντας τη μείωση του καταναλωτικού εισοδήματος και την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, προχωρούν στην απαραίτητη νότα αισιοδοξίας, μιλώντας για σημάδια ανάκαμψης (τα οποία, δυστυχώς, δεν στηρίζονται ούτε σε συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε σε εκτιμήσεις επιστημόνων και θεσμικών εκπροσώπων, αλλά μόνο σε ευχολόγια των κυβερνώντων). Σε αυτό το πνεύμα, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και ευλογούν την τρόικα για την επιμονή της σε θεσμικές αλλαγές «που χρόνια περιμέναμε και δεν είχαμε το σθένος να κάνουμε».

Τελευταία, μάλιστα, έχουμε και νέους όρους που χρησιμοποιούνται όταν εκπρόσωποι, όχι μόνο του πολιτικού συστήματος αλλά και επιχειρηματικών κλάδων, μιλούν για το ποια πρέπει να είναι τα βήματα προς την ανάκαμψη. Ένας από αυτούς είναι η περίφημη «εργαλειοθήκη». Πρόκειται για τη μελέτη του ΟΟΣΑ, ενός διεθνούς οργανισμού τον οποίο πληρώσαμε, σύμφωνα με την «Διαύγεια», περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, για να μας πει που εντοπίζονται τα νομικά κυρίως κωλύματα της «ανάπτυξης». Αυτή, λοιπόν, η περίφημη «εργαλειοθήκη» περιέχει πολύ αιχμηρά εργαλεία ανάπτυξης (;), με οδηγίες χρήσεις που στηρίζονται στην παλιά λογική, η οποία, όλοι πλέον, παραδόξως, αναγνωρίζουν πως μας έχει οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο καταστροφής: Περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, λες και δεν έχει φτάσει στο όριό του το... λάστιχο, απελευθέρωση των απολύσεων, λες και το πρόβλημα των επιχειρηματιών είναι η νομική κάλυψη της μείωσης του προσωπικού τους, επιπλέον απολύσεις στον δημόσιο τομέα, λες και δεν ξέρουμε πως πάντα υπάρχει ορθάνοιχτο για κάποιους ένα «παράθυρο», και άλλα πολλά εργαλεία.

Και παρόλα αυτά, ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, εκτός εξαιρέσεων, εξακολουθεί να κινείται με βήματα βαριά σε έναν δύσβατο δρόμο, και με φόβο απέναντι σε κάθε τι που αμφισβητεί τα συνήθη – στον επιχειρηματικό κόσμο- ήθη. Σκέφτομαι, λοιπόν, τον ήρωα του μυθιστορήματος, που κρυμμένος σε μια σκοτεινή τρύπα, με μια ανεξέλεγκτη αλλά χωρίς προοπτική εξέγερση να καταστρέφει τα πάντα στην επιφάνεια, αναλογίζεται τι σημαίνουν όλα αυτά για την ουσία της ζωής. Ίσως αξίζει να προσπαθήσει να δει κανείς πέρα από όσα του έχουν διδάξει, πέρα από κενούς όρους, όπως η «ανταγωνιστικότητα», και η περιστασιακή επικράτηση του ισχυρού, ελπίζοντας σε μια ζωή, όπου θα αντιμετωπίζονται το ίδιο ανθρώπινα νικητές και ηττημένοι.

σελφ σερβις (T. 437)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION