σελφ σερβις - Αφαίμαξη, παραδοσιακά, και αντίδραση...

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βιομηχανία

Αφαίμαξη, παραδοσιακά, και αντίδραση...

25 Ιουνίου 2013 | 10:31 Γράφει η Ξένια  Μαντζιώρη Topics: Editorial

Η αφαίμαξη είναι μια παραδοσιακή μέθοδος θεραπείας, κυρίως του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα. Κάνοντας τομή σε μία φλέβα, ο ασθενής έχανε το «κακό αίμα». Αυτή η θεραπεία φαίνεται πως θεωρείται ακόμη και σήμερα από ορισμένους μονόδρομος ακόμη κι όταν δεν αποδίδει.

Πώς αλλιώς να δικαιολογήσουμε το ότι για μία ακόμη φορά, στις αρχές Ιουνίου, ακούσαμε από τους επίσημους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η θεραπεία της αφαίμαξης που επιλέχθηκε για τη σωτηρία μας ήταν λάθος και παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε να την εφαρμόζουμε, γιατί δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε τη θεραπεία.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, να εφαρμόζουμε όσα έχουν συμφωνηθεί σε τρία μνημόνια, και να διαφημίζουμε τη συγκρατημένη αισιοδοξία των αγορών, όπως και μια μικρή κινητικότητα στο επιχειρηματικό τοπίο, έστω κι αν οι άνεργοι εξακολουθούν να μην βλέπουν καμία προοπτική για επαγγελματική αποκατάσταση, όσοι εργάζονται δεν έχουν καμία βεβαιότητα για τη διατήρηση της θέσης τους, όσοι τα καταφέρνουν περιμένουν με δέος τους νέους φόρους και όσοι είναι ικανοί και τολμηροί αναζητούν μια άλλη ζωή σε ξένες χώρες.

Και την ίδια στιγμή, η οργάνωση του κράτους βρίσκεται σε τέτοια χάλια, που δεν είναι δυνατή η είσπραξη φόρων ούτε από όσους είναι νομοταγείς και έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους (αρχές Ιουνίου και τώρα ξεκινά η κατάθεση των δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2012!).Το τονίζουν όλοι: Δεν μπορείς να απαιτείς σεβασμό από τους πολίτες, όταν οι πράξεις σου δείχνουν πως τους αγνοείς. Και όχι μόνο αποφασίζεις νέους φόρους (έκτακτους μόνο κατ΄ όνομα και μόνιμους) αλλά δεν δημιουργείς ούτε τις προϋποθέσεις για την έγκαιρη είσπραξή τους, ούτε τη βεβαιότητα πως οι φόροι πιάνουν τόπο, ούτε πείθεις πως κινούνται στο πλαίσιο για το οποίο δημιουργήθηκαν, να είναι δηλαδή ανταποδοτικοί.

Όση συζήτηση κι αν γίνει για τους μεγάλους φοροδιαφεύγοντες, όσο κι αν οι μηχανισμοί του κράτους κυνηγούν περιστασιακά –και όχι πάντα αμερόληπτα- τους παραβάτες, ακόμη κι αν κάποιοι που υποθάλπουν τη διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό τιμωρηθούν, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει αν οι πολίτες δεν διεκδικήσουν το αυτονόητο: Να μετατραπεί το κράτος σε έναν δημόσιο οργανισμό, που θα λειτουργεί διαχειριζόμενο τα έσοδα από τις νόμιμες, λογικές, και αναλογικά δίκαιες εισφορές, υλοποιώντας έργα υποδομής, απαραίτητα για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής. Για να γίνει αυτό, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν τα άπειρα δισεκατομμύρια, ούτε να πουληθεί ό,τι έχει τη σφραγίδα της δημόσιας περιουσίας με μόνο κριτήριο τη συγκέντρωση χρημάτων.

Αρκεί ο καθένας από το πόστο του, ο επιστήμονaς, ο επιχειρηματίaς, ο εργαζόμενοs σε κάθε τομέα, να απαιτήσει σεβασμό στον κόπο του και αξιοποίηση των σκέψεων, της φαντασίας, της αγάπης για το αντικείμενό του. Σε μια εποχή που ακόμη και όσοι ενδιαφέρονται και ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή έχουν παραλύσει από τις συνεχείς επιθέσεις του παράλογου και της ωμής επίδειξης εξουσίας, δεν υπάρχει περίπτωση να πιστεύει κανείς ότι η ροή των πραγμάτων θα οδηγηθεί από μόνη της στο σωστό δρόμο.

Όπως είπε και μια φοιτήτρια τουρκικής καταγωγής, απαντώντας σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου σχετικά με το πόσο ανησυχητικό είναι το τοπίο στη γειτονική μας χώρα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, «το ανησυχητικό δεν είναι η διαμαρτυρία. Ανησυχητικό θα ήταν να μην υπήρχε....».

σελφ σερβις (T. 429)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION