σελφ σερβις - Flash back στην έρευνα για τη μπίρα

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020

Δωρεάν εγγραφή

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να εγγραφείτε στην Online έκδοση του σελφ σέρβις και να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό του.
*
*
*
*
*
*
* Άνδρας   Γυναίκα
*

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεσμικά

Flash back στην έρευνα για τη μπίρα

13 Ιανουαρίου 2016 | 13:41 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Θεσμικά

Όλα δείχνουν ότι η εν λόγω υπόθεση θα συνεχίσει να απασχολεί για μεγάλο διάστημα τον Τύπο και την ίδια την αγορά, διότι ο χαμένος στο Διοικητικό Εφετείο, όποιος κι αν είναι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας, υπερασπιζόμενος τη θέση του. Το Aνώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα είναι αυτό που θα κλείσει οριστικά το φάκελο «μπίρα». Μέχρι τότε θα μεσολαβήσουν ακόμα κάποια χρόνια, που θα προστεθούν στα δέκα έτη που διήρκεσε η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις εμπορικές πρακτικές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Τι συνέβη και η υπόθεση ξεπέρασε σε χρόνο κάθε προηγούμενο; Πολλά ελέχθησαν για όλη αυτή την περίοδο. Η υπόθεση βρέθηκε στο επίκεντρο του Τύπου αμέτρητες φορές, «πέρασε» και από τη Βουλή, ενώ πολιτικοί, αρχηγοί κομμάτων, στελέχη της αγοράς, φορείς, νομικοί απασχολήθηκαν με το θέμα έως ότου ο φάκελος κλείσει και η Επιτροπή οριστικοποιήσει τις διαπιστώσεις της περί παράτυπων πρακτικών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, «χρεώνοντάς» την με ένα πρόστιμο ύψους 31.451.211 εκατ. ευρώ.

Το ιστορικό
Για όλα αυτά χρειάσθηκε να συνταχθούν περισσότερα από 8.000 έγγραφα και μια απόφαση της ανεξάρτητης αρχής περί τις 800 σελίδες. Ας δούμε όμως κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα ετών τι συνέβη κι η υπόθεση ξέφυγε σε χρόνο.

2001 καλοκαίρι: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκινάει αυτεπάγγελτη έρευνα στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Την εστιάζει στην χονδρική, συγκεντρώνοντας στοιχεία από 1998.

2005: Η Επιτροπή ανοίγει το φάκελο μπίρα για όλες τις ζυθοποιίες, περιλαμβάνοντας όλα τα κανάλια πωλήσεων, δηλαδή χονδρική, λιανική και την εστίαση, συμπληρώνοντας και συγκεντρώνοντας στοιχεία επίσης από το 1998.

2006: Στην υπόθεση παρεμβαίνει, υποβάλλοντας σχετική καταγγελία, η Μύθος Ζυθοποιία.

2009: Τρία χρόνια μετά η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει προχωρήσει σε βάθος και ο τότε πρόεδρός της, Σπύρος Ζησιμόπουλος, εισηγείται τη συνεκδίκαση της αυτεπάγγελτης έρευνας με την έρευνα που έχει διεξαχθεί σχετικά με την καταγγελία της Μύθος, ώστε η απόφαση της Επιτροπής για τη μπίρα να είναι ενιαία.

2009 Σεπτέμβριος: H Αθηναϊκή Ζυθοποιία προσβάλλει στο Διοικητικό Εφετείο την απόφαση της Επιτροπής για συνεκδίκαση των δύο υποθέσεων. Η έρευνα της ανεξάρτητης αρχής διακόπτεται.

2009: Στα τέλη του έτους το δικαστήριο εκδίδει απόφαση αναστολής της συνεκδίκασης, ωσότου λάβει τελεσίδικη απόφαση, ενώ η Μύθος ΑΕ αιτείται την ανάκληση της απόφασης αυτής.

2010 Οκτώβριος: Το Διοικητικό Εφετείο αποφασίζει τελικά ότι ορθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να συνεκδικάσει την αυτεπάγγελτη έρευνα και την καταγγελία σχετικά με τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά μπίρας.

2010 Δεκέμβριος: Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ασκεί αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου ενώπιον του ΣτΕ. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν υπάρχει εντολή για αποχή από ενέργειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με την υπόθεση αυτή.

2012: Μετά από σχετική προσφυγή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας το ΣτΕ δικαιώνει εκ νέου την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

2013: Στα τέλη του έτους η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκδίδει την εισήγησή της, την οποία κοινοποιεί στην ολομέλεια του οργάνου για την έκδοση απόφασης.

2014: Τον Σεπτέμβριο η ανεξάρτητη αρχή αποφαίνεται για την υπόθεση, κρατώντας επτασφράγιστο μυστικό την ετυμηγορία της για αρκετούς μήνες. Η απόφαση εκδόθηκε πριν η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσφύγει στις κάλπες, λόγω της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

2015: Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ολοκληρώνει την καθαρογραφή της απόφασης, την κοινοποιεί στα ενδιαφερόμενα μέρη και προβαίνει στη σχετική ανακοίνωση.

Όλο το προαναφερόμενο διάστημα η Επιτροπή δέχθηκε τις επικρίσεις πολιτικών δυνάμεων, όπως και του Τύπου για το γεγονός ότι καθυστέρησε να ολοκληρώσει την έρευνά της. Ωστόσο, η ίδια με ανακοίνωσή της είχε δηλώσει ότι από τους τέσσερις εισηγητές της, οι οποίοι είχαν και την ευθύνη όλων των υποθέσεων (καταγγελίες, αυτεπάγγελτες έρευνες, επιχειρηματικές συγκεντρώσεις, εξαγορές, κανονιστικές αποφάσεις) στις τάξεις της παρέμεινε μόνο ένας, ο οποίος επιφορτίσθηκε με το σύνολο των εισηγήσεων της Επιτροπής, πολλές από τις οποίες έπρεπε βάσει νόμου να εκδοθούν εντός συγκεκριμένων προθεσμιών (η υπόθεση της μπίρας δεν ήταν μέσα σε αυτές). Για την ιστορία, δύο από τους τέσσερις εισηγητές παραιτήθηκαν και μια εισηγήτρια ζήτησε και έλαβε πολύμηνη άδεια…

Η απόφαση
Σε ό,τι αφορά καθεαυτήν την υπόθεση, η Ανεξάρτητη Αρχή αποφάνθηκε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά της μπίρας, υιοθετώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα ενιαία και στοχευμένη πολιτική αποκλεισμού ή περιορισμού των ανταγωνιστών της από τα δίκτυα διανομής, κυρίως με την επιβολή της αποκλειστικότητας των δικών της προϊόντων σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, αλλά και μέσω άλλων πρακτικών. Ειδικότερα, εφάρμοζε πρακτικές που κατέτειναν σε αποκλειστική προμήθεια στην αγορά επιτόπιας κατανάλωσης, με τη χορήγηση σημαντικών χρηματικών ή άλλου είδους κινήτρων, με σκοπό την αποκλειστικότητα στη διακίνηση ή τον περιορισμό του εφοδιασμού της αγοράς από ανταγωνιστικούς προμηθευτές. Επίσης, ζητούσε δεσμεύσεις, εκπτώσεων πίστης και στόχων πωλήσεων, με σκοπό τις αποκλειστικότητες, ενώ υλοποιούσε περιοριστικές του ανταγωνισμού πρακτικές προς χονδρεμπόρους, όπως η παροχή υπέρ αυτών σημαντικών οικονομικών κινήτρων, έναντι περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστές ή προνομιακών όρων πίστωσης, καθώς επίσης και η άσκηση παράλληλης πίεσης για τη διακοπή της διακίνησης των ανταγωνιστικών σημάτων.

Η απάντηση
Από την πλευρά του, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Ζωούλης Μηνά, χαρακτήρισε την απόφαση άδικη και δήλωσε την πρόθεση της εταιρείας να προσφύγει στη δικαιοσύνη για το μηδενισμό του προστίμου, τονίζοντας ότι όταν μια επιχείρηση παραμένει υπό πολυετή έλεγχο δεν είναι δυνατό να παρανομεί. Κατά τον κ. Μηνά η Επιτροπή δεν στάθμισε για την έκδοση της απόφασής της τα στοιχεία που υπέβαλε η εταιρεία, προκειμένου να υπερασπιστεί τη θέση της. Δεν έλαβε υπόψη της ούτε τις εξελίξεις που καταγράφηκαν στον κλάδο την τελευταία δεκαπενταετία, στη διάρκεια της οποίας το μερίδιο της εταιρείας περιορίσθηκε στο 50% από 73% και οι επιχειρήσεις του κλάδου αυξήθηκαν από 5 σε 25. Όπως είπε, «πρόκειται για μεταβολές που καταδεικνύουν ότι η αγορά μπίρας είναι ελεύθερη και ανοιχτή στον ανταγωνισμό», τονίζοντας πως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ουδέποτε απέκλεισε τον ανταγωνισμό από την αγορά, διέθεσε ως όφειλε το 25% των ψυγείων του σε τρίτες εταιρείες, ενώ στις προθέσεις της είναι να τηρεί απόλυτα την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Επίσης, διευκρίνισε ότι η εταιρεία λόγω του υψηλού προστίμου θα δεχθεί πιέσεις στη ρευστότητά της, ενώ θα υποχρεωθεί να επανεξετάσει τα επενδυτικά της σχέδια. Όμως, σε κάθε περίπτωση δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα. «Επενδύουμε στη χώρα πενήντα χρόνια και θα συνεχίσουμε για ακόμη πενήντα», δήλωσε ο κ. Ζωούλης Μηνά, τονίζοντας ότι από το 2008 έως το 2015 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει επενδύσει στην Ελλάδα 137 εκατ. ευρώ, ότι οι θέσεις απασχόλησης που επηρεάζει είναι 27.600, ότι παρουσιάζει εξαγωγική δραστηριότητα 40 χρόνων και ότι ήδη συνάπτει νέα συμβόλαια σε Κίνα και Ιταλία.

σελφ σερβις (T. 456)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION