σελφ σερβις - Κομπίνες με το ελληνικό λάδι...

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Δωρεάν εγγραφή

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να εγγραφείτε στην Online έκδοση του σελφ σέρβις και να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό του.
*
*
*
*
*
*
* Άνδρας   Γυναίκα
*

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Κομπίνες με το ελληνικό λάδι...

14 Δεκεμβρίου 2011 | 14:20 Γράφει το σελφ-σέλφις  Team Topics: Αναδρομή

Κομπίνες με το ελληνικό λάδι...

Ήταν Δεκέμβριος του 1985 (σελφ σέρβις, τεύχος 117, σελίδα 114). Ανέκαθεν ήταν γνωστό στις αρχές, εθνικές και κοινοτικές (προπάντων δε στη μαφία), ότι το ελληνικό ελαιόδεντρο αποτελεί θαύμα της φυτολογίας. Ριζώνει πχ στη Μεσσηνία και καρπίζει στη νότιο Ιταλία...

Ορισμένες ιταλικές εταιρείες, για να ξεπεράσουν το εμπόδιο που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση με την απαγόρευση της εξαγωγής «χύμα» ελαιολάδου, το εισάγουν συσκευασμένο σε συσκευασία των 5 λίτρων. Η κομπίνα αποφέρει στους Ιταλούς, με τη μορφή κοινοτικών επιδοτήσεων, μεγάλα ποσά.

Με την άφιξη του εμπορεύματος στην Ιταλία, προχωρούν στην καταστροφή της παλιάς συσκευασίας και εμφιαλώνουν το ελληνικό λάδι, μετά από τις κατάλληλες προσμίξεις και αναμίξεις, σε συσκευασίες του 1 λίτρου. Το λάδι αυτό στη συνέχεια, διατίθεται στην αγορά ως ιταλικής παραγωγής και φυσικά με τη φίρμα της εταιρείας που το εμφιάλωσε.

Με τον τρόπο αυτό οι Ιταλοί καταφέρνουν να εισπράττουν για δεύτερη φορά από τα κοινοτικά ταμεία την επιδότηση στους τυποποιητές λαδιού και η οποία ανέρχεται σε 38 δρχ. για τις συσκευασίες του 1 λίτρου. Ας σημειωθεί ότι η επιδότηση αυτή έχει ήδη χορηγηθεί προηγουμένως νόμιμα στους έλληνες τυποποιητές που εμφιάλωσαν το προϊόν σε συσκευασία των 5 λίτρων και το οποίο αγοράστηκε στη συνέχεια από την Ιταλία. Η επιδότηση που καταβάλλεται για τις συσκευασίες των 5 λίτρων είναι μικρότερη από αυτή του 1 λίτρου και ανέρχεται σε 31,7 δρχ. ανά λίτρο. Υπολογίζεται ότι με τη μέθοδο αυτή μόνο τη φετινή χρονιά, διοχετεύτηκαν στην ιταλική αγορά περίπου 10.000 τόνοι ελληνικού ελαιολάδου.

Η υπόθεση αυτή ήδη έχει περιέλθει σε γνώση των αρμόδιων ελληνικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, στα χέρια του υφυπουργού εμπορίου Γ. Κατσιφάρα, υπάρχει υπόμνημα στο οποίο περιέχονται λεπτομέρειες και κατονομάζονται 9 μεγάλες ιταλικές εταιρείες, μέσω των οποίων έχει στηθεί η κομπίνα.

Οι παράτυπες ενέργειες των ιταλικών εταιρειών δεν ζημιώνουν άμεσα τη χώρα μας, αλλά την ΕΟΚ. Ενδέχεται, όμως, να μας δημιουργήσουν στο μέλλον σοβαρά προβλήματα. Αν δεν ληφθούν μέτρα, και δεδομένου ότι υπάρχει το κίνητρο της επιδότησης και επιτρέπονται οι εξαγωγές, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί έλλειψη ελαιολάδου στην ελληνική αγορά.

σελφ σερβις (T. 412)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION