σελφ σερβις - Γιάννης Βιτάλης, Διεπαγγελματική Οργάνωσης Φέτας: Προσκλητήριο μάχης για την προστασία της φέτας

Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

Δωρεάν εγγραφή

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να εγγραφείτε στην Online έκδοση του σελφ σέρβις και να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό του.
*
*
*
*
*
*
* Άνδρας   Γυναίκα
*

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βιομηχανία

Γιάννης Βιτάλης, Διεπαγγελματική Οργάνωσης Φέτας: Προσκλητήριο μάχης για την προστασία της φέτας

15 Μαΐου 2018 | 09:27 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Θεσμικά,Συνέντευξεις-Πρόσωπα

Γιάννης Βιτάλης

Η φέτα διακινείται στο εξωτερικό απροστάτευτη. Οι ξένοι παραγωγοί προωθούν λευκά τυριά με την ένδειξη «φέτα», φυσικά χωρίς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που την προσδιορίζουν ως ΠΟΠ προϊόν… Αν δεν ληφθούν μέτρα, οι επιπτώσεις στην εγχώρια παραγωγή θα είναι καταστροφικές, αφού πλέον υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να διαλυθεί ένα σημαντικό μέρος του πρωτογενή τομέα της χώρας, τονίζει στη συνέντευξή του στο σελφ σέρβις ο κ. Γιάννης Βιτάλης, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αντιπρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.

O πρόεδρος του νεοσύστατου φορέα θέτει, επίσης, το θέμα των παράνομων εισαγωγών του γάλακτος, ενώ εξηγεί γιατί ο πρωτογενής τομέας αδυνατεί να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές και καινοτομικές εξελίξεις.

    σελφ σέρβις: Σε τι βαθμό η εισαγωγή πρόβειου γάλακτος πιέζει τις τιμές παραγωγού; Πώς αντιδρά η εγχώρια κτηνοτροφία;

Γιάννης Βιτάλης: Οι πιέσεις που ασκούνται στον κλάδο είναι και πολλές και ισχυρές, αν και ως έναν βαθμό θα τις χαρακτήριζα αναμενόμενες. Υπάρχουν, όπως ξέρετε, αρκετές εταιρείες που εισάγουν γάλα, συμπιέζοντας τις τιμές παραγωγού προς τα κάτω με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον της κτηνοτροφίας και εν γένει του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας. Εκτιμώ ότι οι συνθήκες θα επιδεινωθούν τα επόμενα χρόνια. Οι παραγωγοί το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να αυτοπροστατευθούν συντεταγμένα και οργανωμένα. Ασφαλώς από την πλευρά της η πολιτεία έχει χρέος να παρέμβει, θέτοντας κανόνες για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου, στο βαθμό, φυσικά, που ο πρωτογενής τομέας «θέλει» να παραμένει εν ζωή… Βλέπετε, πολλές κτηνοτροφικές μονάδες βάζουν «λουκέτο». Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι οι μικροί δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν των προκλήσεων, όταν οι τιμές τους συμπιέζονται κατά 10 ή και 15 λεπτά το λίτρο.

Πρώτη ύλη αποκλειστικά ελληνική

    σ. σ.: Με τις εισαγωγές δημιουργούνται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων;

Γ. Β.: Ασφαλώς! Το έχω δηλώσει κατά κόρον: το γάλα για την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ πρέπει να είναι μόνο ελληνικό! Πρόκειται κατ’ εμέ για όρο απαράβατο. Δεν μπορεί η επιχείρηση που παράγει την αυθεντική φέτα με υψηλά κόστη, να ανταγωνίζεται κάποια άλλη, η οποία παράγει ένα προϊόν δηλωμένο ψευδώς ως φέτα, που το διαθέτει στην κατανάλωση σε τιμές ιδιαίτερα χαμηλές. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι η προστασία της φέτας ΠΟΠ έγκειται και στο γεγονός ότι παράγεται υπό αυστηρές προδιαγραφές και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Συνεπώς οτιδήποτε άλλο λευκό τυρί απλώς δεν είναι φέτα! Γι’ αυτό η Διεπαγγελματική δίνει μάχη για τη φέτα. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας, εμείς οι μεταποιητές και οι κτηνοτρόφοι, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές μας μπροστά σε ένα κοινό σκοπό. Πρέπει να ενισχύσουμε την αξία της φέτας ως προϊόν, μέσα από την τήρηση των κανονισμών παρασκευής της. Κάποια στιγμή το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει! Σε αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση προσανατολίζεται και θα δραστηριοποιηθεί το προσεχές διάστημα η Διεπαγγελματική.

Εγκληματική η μη προστασία ως ΠΟΠ της φέτας

    σ. σ.: Πόσο προστατευμένη είναι η φέτα στο εξωτερικό, μετά τα όσα προβλέπουν οι συμφωνίες της Ε.Ε. με τον Καναδά, τη Ν. Αφρική και την Ιαπωνία;

Γ. Β.: Είναι αστείο να μιλάμε για προστασία… Αντίθετα, θα ‘λεγα, είναι καταστροφικό το ό,τι συνέβη μέχρι σήμερα. Δυστυχώς πλέον δεν υφίσταται καμία προστασία για τη φέτα. Κάθε χώρα μπορεί να παράγει λευκό τυρί, να το ονομάζει «φέτα» ή «τύπου φέτα» και να καθιερώνεται με αυτό το όνομα στην αγορά και δη σε τιμές, τολμώ να πω, εξευτελιστικές! Τι περιθώρια να έχει σε τέτοιες συνθήκες μια ελληνική εξαγωγική εταιρεία, να διαθέτει την αυθεντική-ποιοτική φέτα –ένα προϊόν ΠΟΠ– στην διεθνή αγορά, έχοντας τιμολογήσει εξ αντικειμένου υψηλότερα έναντι των παραγωγών της ψευδο-φέτας; Θεωρώ πως αυτό που έχει γίνει είναι εγκληματικό. Η Διεπαγγελματική και ο Όμιλος Φίλων Φέτας επικεντρώνονται σε αυτή ακριβώς τη διάσταση. Και, ξέρετε, πέραν του γεγονότος ότι ο καταναλωτής δεν γεύεται την αυθεντική ποιότητα της φέτας, οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές για τον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας. Μην ξεχνάτε ότι τα ελληνικά τυροκομικά βρίσκονται πάντα στην πρώτη δεκάδα των πλέον εξαγώγιμων προϊόντων μας, με σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ. Αντιλαμβάνεστε πού θα οδηγήσει η εφαρμογή συμφωνιών όπως αυτές, που σύναψε η Ε.Ε. με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική για τη φέτα και με την Ιαπωνία για το γιαούρτι, ενόσω όλοι αναμένουμε πως ανάλογες συμφωνίες θα συναφθούν και με άλλες χώρες…; Θεωρώ ότι οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές, εφόσον υπάρχει πλέον μεγάλος κίνδυνος να διαλυθεί ένα σημαντικό μέρος του πρωτογενή τομέα της χώρας μας.

O πρόεδρος του νεοσύστατου φορέα θέτει, επίσης, το θέμα των παράνομων εισαγωγών του γάλακτος, ενώ εξηγεί γιατί ο πρωτογενής τομέας αδυνατεί να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές και καινοτομικές εξελίξεις.

    σελφ σέρβις: Σε τι βαθμό η εισαγωγή πρόβειου γάλακτος πιέζει τις τιμές παραγωγού; Πώς αντιδρά η εγχώρια κτηνοτροφία;

Γιάννης Βιτάλης: Οι πιέσεις που ασκούνται στον κλάδο είναι και πολλές και ισχυρές, αν και ως έναν βαθμό θα τις χαρακτήριζα αναμενόμενες. Υπάρχουν, όπως ξέρετε, αρκετές εταιρείες που εισάγουν γάλα, συμπιέζοντας τις τιμές παραγωγού προς τα κάτω με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον της κτηνοτροφίας και εν γένει του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας. Εκτιμώ ότι οι συνθήκες θα επιδεινωθούν τα επόμενα χρόνια. Οι παραγωγοί το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να αυτοπροστατευθούν συντεταγμένα και οργανωμένα. Ασφαλώς από την πλευρά της η πολιτεία έχει χρέος να παρέμβει, θέτοντας κανόνες για την εύρυθμη λειτουργία του κλάδου, στο βαθμό, φυσικά, που ο πρωτογενής τομέας «θέλει» να παραμένει εν ζωή… Βλέπετε, πολλές κτηνοτροφικές μονάδες βάζουν «λουκέτο». Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι οι μικροί δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν των προκλήσεων, όταν οι τιμές τους συμπιέζονται κατά 10 ή και 15 λεπτά το λίτρο.

Πρώτη ύλη αποκλειστικά ελληνική

    σ. σ.: Με τις εισαγωγές δημιουργούνται ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων;

Γ. Β.: Ασφαλώς! Το έχω δηλώσει κατά κόρον: το γάλα για την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ πρέπει να είναι μόνο ελληνικό! Πρόκειται κατ’ εμέ για όρο απαράβατο. Δεν μπορεί η επιχείρηση που παράγει την αυθεντική φέτα με υψηλά κόστη, να ανταγωνίζεται κάποια άλλη, η οποία παράγει ένα προϊόν δηλωμένο ψευδώς ως φέτα, που το διαθέτει στην κατανάλωση σε τιμές ιδιαίτερα χαμηλές. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι η προστασία της φέτας ΠΟΠ έγκειται και στο γεγονός ότι παράγεται υπό αυστηρές προδιαγραφές και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Συνεπώς οτιδήποτε άλλο λευκό τυρί απλώς δεν είναι φέτα! Γι’ αυτό η Διεπαγγελματική δίνει μάχη για τη φέτα. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας, εμείς οι μεταποιητές και οι κτηνοτρόφοι, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές μας μπροστά σε ένα κοινό σκοπό. Πρέπει να ενισχύσουμε την αξία της φέτας ως προϊόν, μέσα από την τήρηση των κανονισμών παρασκευής της. Κάποια στιγμή το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει! Σε αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση προσανατολίζεται και θα δραστηριοποιηθεί το προσεχές διάστημα η Διεπαγγελματική.

Εγκληματική η μη προστασία ως ΠΟΠ της φέτας

    σ. σ.: Πόσο προστατευμένη είναι η φέτα στο εξωτερικό, μετά τα όσα προβλέπουν οι συμφωνίες της Ε.Ε. με τον Καναδά, τη Ν. Αφρική και την Ιαπωνία;

Γ. Β.: Είναι αστείο να μιλάμε για προστασία… Αντίθετα, θα ‘λεγα, είναι καταστροφικό το ό,τι συνέβη μέχρι σήμερα. Δυστυχώς πλέον δεν υφίσταται καμία προστασία για τη φέτα. Κάθε χώρα μπορεί να παράγει λευκό τυρί, να το ονομάζει «φέτα» ή «τύπου φέτα» και να καθιερώνεται με αυτό το όνομα στην αγορά και δη σε τιμές, τολμώ να πω, εξευτελιστικές! Τι περιθώρια να έχει σε τέτοιες συνθήκες μια ελληνική εξαγωγική εταιρεία, να διαθέτει την αυθεντική-ποιοτική φέτα –ένα προϊόν ΠΟΠ– στην διεθνή αγορά, έχοντας τιμολογήσει εξ αντικειμένου υψηλότερα έναντι των παραγωγών της ψευδο-φέτας; Θεωρώ πως αυτό που έχει γίνει είναι εγκληματικό. Η Διεπαγγελματική και ο Όμιλος Φίλων Φέτας επικεντρώνονται σε αυτή ακριβώς τη διάσταση. Και, ξέρετε, πέραν του γεγονότος ότι ο καταναλωτής δεν γεύεται την αυθεντική ποιότητα της φέτας, οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές για τον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας. Μην ξεχνάτε ότι τα ελληνικά τυροκομικά βρίσκονται πάντα στην πρώτη δεκάδα των πλέον εξαγώγιμων προϊόντων μας, με σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του ΑΕΠ. Αντιλαμβάνεστε πού θα οδηγήσει η εφαρμογή συμφωνιών όπως αυτές, που σύναψε η Ε.Ε. με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική για τη φέτα και με την Ιαπωνία για το γιαούρτι, ενόσω όλοι αναμένουμε πως ανάλογες συμφωνίες θα συναφθούν και με άλλες χώρες…; Θεωρώ ότι οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές, εφόσον υπάρχει πλέον μεγάλος κίνδυνος να διαλυθεί ένα σημαντικό μέρος του πρωτογενή τομέα της χώρας μας.


Απειλή η συγκέντρωση του λιανεμπορίου

    σ. σ.: Τι αλλαγές επέφερε η οικονομική κρίση στο λιανεμπόριο και την παραγωγή;

Γ. Β.: Μιλώντας για την αγορά λιανικής θα έλεγα ότι παρατηρείται μια υπερσυγκέντρωση που μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις των τυροκόμων, οι οποίες έχασαν μεγάλος μέρος της διαπραγματευτικής τους δύναμης, ενώ διατάραξε τις σχέσεις των δικτύων με τους παραγωγούς. Την περίοδο της ύφεσης είδαμε, επίσης. μια έντονη αύξηση της ζήτησης των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, που σε κάθε περίπτωση λειτούργησε εις όφελος του λιανεμπορίου, καθώς και του καταναλωτή, πίεσε όμως τα μεγέθη και τις αντοχές των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, όπως και των προμηθευτών του λιανεμπορίου.

Έλλειμμα οργάνωσης και στρατηγικής

    σ. σ.: Γιατί η ελληνική κτηνοτροφία υστερεί σε ζητήματα τεχνολογίας και εν μέρει καινοτομίας σε σχέση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές;

Γ. Β.: Ξέρετε, πάντα ως λαός ήμασταν κάπως φοβικοί. Το νέο, το καινοτόμο μας τρομάζει, ιδίως όσους επενδύουν ή απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, πολλοί από τους οποίους δεν διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις –για να μην πω ότι δεν διαθέτουν καν τις στοιχειώδεις γνώσεις. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η καινοτομία και η έρευνα καλλιεργούνται περισσότερο σε θεωρητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα τα βήματα που γίνονται προς τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας να είναι δειλά και άτολμα. Επιπροσθέτως πρέπει να δεχθούμε ότι η παραγωγική διαδικασία ανέκαθεν βασίζονταν σε οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις, στις οποίες εξασφάλιζε ένα μικρό ή πρόσθετο εισόδημα. Τα νέα μυαλά, δυστυχώς, μεταναστεύουν στο εξωτερικό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι νέες ιδέες λογίζονται ως αιρετικές, άρα ως εκ προοιμίου απαράδεκτες και ατελέσφορες. Η πολιτεία δεν είχε ποτέ μια οργανωμένη και συγκροτημένη στρατηγική σχετικά με το γεωργοκτηνοτροφικό τομέα. Το ενδιαφέρον της εστιάζονταν στην πολιτική των επιδοτήσεων και των επιχορηγήσεων για ρουσφετολογικούς-πελατειακούς και μόνο λόγους.

    σ. σ.: Πώς αντιμετωπίζει ο Έλληνας κτηνοτρόφος την αδυναμία του να επιτυγχάνει οικονομίες κλίμακας;

Γ. Β.: Νομίζω πως μόνος του παλεύει και φως δεν βλέπει, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να απογοητεύεται. Ο Έλληνας παραγωγός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι με τη στάση του αυτή δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες, τα εμπόδια και τις προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την εγχώρια αγορά. Γι΄ αυτό και απαιτείται η δημιουργία ενός συλλογικού φορέα, ο οποίος να ενώνει τις μονάδες του κλάδου, αναδεικνύοντας και απελευθερώνοντας δυνάμεις που θα διεκδικούν με άλλους πλέον όρους, με μεγαλύτερη συμμετοχική δράση στον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς, ζούμε σε μια χώρα η οποία, ενώ κρύβει στη γη της μεγάλη υπεραξία, λίγοι είναι σε θέση να το εκτιμούν σωστά και να το αξιοποιούν δεόντως. Οι συμμετέχοντες στη Διεπαγγελματική φέτας προτιθέμεθα να αναδείξουμε την αξία της ελληνικής γης και να παρακινήσουμε παραγωγούς, αλλά και πολιτικούς, προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτό το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας μας.

σελφ σερβις (T. 482)
« 1 2 »
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2018 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION