σελφ σερβις - Επιτροπή ανταγωνισμού: Στα... θρανία τα σούπερ μάρκετ για τον ανταγωνισμό

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Δωρεάν εγγραφή

Συμπληρώστε τα παρακάτω στοιχεία για να εγγραφείτε στην Online έκδοση του σελφ σέρβις και να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενό του.
*
*
*
*
*
*
* Άνδρας   Γυναίκα
*

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεσμικά

Επιτροπή ανταγωνισμού: Στα... θρανία τα σούπερ μάρκετ για τον ανταγωνισμό

4 Ιανουαρίου 2016 | 13:25 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: News,Ευρωπαϊκή Ένωση

«Homework» για τις συναλλακτικές σχέσεις λιανεμπορίου και βιομηχανίας έβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, προκειμένου να υλοποιήσει σχετική έρευνα και εν συνεχεία να καταρτίσει Κώδικα Δεοντολογίας για τις εμπορικές πρακτικές της αγοράς. Απώτερος στόχος της είναι εντός των επόμενων μηνών να ολοκληρώσει την κατάρτιση του Κώδικα, ώστε η αγορά να ανταποκριθεί γρήγορα στην εφαρμογή του και τα συναρμόδια υπουργεία να παρέμβουν με βάση το σχετικό κείμενο, προκειμένου να μπει τάξη στις συναλλακτικές σχέσεις υπεραγορών-προμηθευτών τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες οι μεγάλες αλυσίδες έχουν λάβει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ένα ογκωδέστατο ερωτηματολόγιο, που θα πρέπει σε εύλογο χρόνο να απαντήσουν. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τις καθυστερήσεις πληρωμών, τα παραστατικά των συναλλαγών, τις εμπορικές πολιτικές, την τιμολόγηση των αγαθών, τον υπολογισμό των «καθαρών» τιμών, τις ετήσιες συμφωνίες μεταξύ των αλυσίδων και των προμηθευτών τους, τον υπολογισμό των εκπτώσεων και των παροχών, τον καθορισμό των «στόχων τζίρου», τον αποκλεισμό εταιρειών από τα δίκτυα πώλησης, τις προϋποθέσεις τοποθέτησης των προϊόντων στα ράφια της λιανικής, την τυχόν επιβολή εμποδίων εισόδου στην αγορά, τις επιστροφές προϊόντων, την έκδοση φυλλαδίων με πρόσφορες, τον τρόπο αναγραφής των εκπτώσεων επί των συσκευασιών, την εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά ενός εκάστου, την εφαρμογή ρητρών απαγόρευσης εισαγωγών και τη συντονισμένη δράση των εταιρειών σε θέματα τιμών ή εμπορικής πολιτικής.

Οι διοικήσεις των εταιρειών καλούνται να συμπληρώσουν ένα σύνολο 25 σελίδων, επί των οποίων ουσιαστικά θα αποτυπώνονται καθετοποιημένα όλες τους οι εμπορικές σχέσεις. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιδιώκει να «μπουν στο κάδρο» πέραν των παραγωγών και των λιανοπωλητών, οι χονδρέμποροι, οι εισαγωγείς και οι διακινητές- μεταφορείς. Κύκλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού ομολογούν ότι για τη συγκέντρωση του υλικού που έχει ζητηθεί από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα απαιτηθεί χρόνος, καθώς για ένα πλήθος από τα ζητούμενα στοιχεία χρειάζονται υπολογισμοί ή η συνδυαστική αναζήτηση ποικίλου υλικού. Θεωρείται, λοιπόν, βέβαιο ότι θα χρειαστούν πολλές εργατώρες ώστε να συμπληρωθεί σωστά το ερωτηματολόγιο. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή φαίνεται διατεθειμένη να δείξει ελαστικότητα σε ό,τι αφορά το χρόνο ανταπόκρισης των λιανεμπορικών αλυσίδων στην υποχρέωσή τους απέναντί της.

Πανευρωπαϊκές οι εξετάσεις
Οι ίδιοι κύκλοι σχολιάζουν ότι η εν λόγω έρευνα γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για δεύτερη φορά επιχειρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ανάλογο προηγούμενο υπήρξε μόνο στη Μεγάλη Βρετανία. Διευκρινίζουν επίσης ότι η έρευνα εστιάζεται μεν στην αγορά των σούπερ μάρκετ ή αλλιώς στα αγαθά καθημερινής ανάγκης, αλλά ο Κώδικας Δεοντολογίας που θα συνταχθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα τύχει εφαρμογής σχεδόν από το σύνολο των δικτύων λιανικής, καθώς ανάλογες πρακτικές μ’ εκείνες των σούπερ μάρκετ ακολουθούν κι άλλα εμπορικά δίκτυα. Μάλιστα, δεν αποκλείουν ότι, τουλάχιστον με ένα μέρος του Κώδικα, θα προσαρμοστούν και εταιρείες παροχής υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα οι δραστηριοποιούμενες στις τηλεπικοινωνίες. Παράγοντες της Επιτροπής Ανταγωνισμού σημειώνουν ότι μια ανάλογη προσπάθεια έγινε και για την αγορά των νωπών φρούτων και λαχανικών. Πρόκειται για έναν Κώδικα που, όπως αναφέρουν, έδωσε την αφορμή στα συναρμόδια υπουργεία να παρέμβουν, προκειμένου να διορθώσουν νομοθετικά ορισμένες από τις στρεβλώσεις στον εν λόγω κλάδο.

σελφ σερβις (T. 456)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION